Nuortenkoti Peppi: Valmentava työote
- Jenny Poutiainen
- Mar 19
- 2 min read
Valmentava työote sijaishuollossa
Koska viimeksi sinulla on ollut tilanne, jossa olet päässyt vapaasti valitsemaan joitain sinulle tärkeitä tavoitteita omassa elämässäsi? Oliko sinulla riittävästi kykyjä, vahvuuksia ja mahdollisuuksia edistää niitä konkreettisesti? Saitko kenties apua joltain toiselta ihmiseltä, jolloin sait tuntea mille toisen ihmisen luottamus ja tuki tuntuu? Onneksi olkoon! Sinun hyvinvointiin ja motivaatioon liittyvät perustarpeet täyttyivät. Luultavasti koit vahvaa hallinnan tunnetta omassa elämässäsi.
Richard Ryan ja Edward Deci tutkivat 1980- luvulla ihmisen sisäisen motivaation vahvistamisen elementtejä. Ihminen nähtiin aktiivisena toimijana, kunhan hänellä oli riittävät mahdollisuudet vahvistaa omaa hyvää elämää. Ryanin ja Decin tutkimukset muodostivat perustan itseohjautuvuusteorialle, jota on hyödynnetty maailmanlaajuisesti niin työelämässä, kuin koulutuksessa. Ratkaisukeskeinen valmentava työote hyödyntää itseohjautuvuuden teorian oppeja hyvin käytännönläheisesti ja se tarjoaa myös sijaishuollon ammattilaisille monipuolisia menetelmiä lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa arvostavaan kohtaamiseen.
Sijaishuollon työntekijät ovat koulutettuja ja arjen kokemusten kautta viisastuneita. Monitahoisissa vuorovaikutustilanteissa tarvitaan todella herkkiä tuntosarvia tunnistaa toisen ihmisen tunteet ja tarpeet silloinkin, kun ihminen ei pysty itseään sanoittamaan tarkemmin. Työntekijät ovat ammattilaisia, joiden tietotaitoa tarvitaan ja heidän mielipiteensä on asiakkaan tilanteessa kullanarvoinen. Vuorovaikutuksessa on myös paljon tilanteita, joissa työntekijä ja lapsi, nuori tai vanhemmat vaihtavat vastavuoroisesti ajatuksiaan sekä ratkaisuideoitaan. Näin molemmat osapuolet ovat aktiivisia keskustelijoita, asiantuntijoita omista näkökulmistaan.
Valmentava ratkaisukeskeinen työote on ammattilaiselta tietoinen valinta niissä tilanteissa, kun toinen ihminen on vahvassa tunteessa tai tilanteessa, jossa hänen sisäinen motivaationsa ei ole vielä herännyt konkreettisten tavoitteiden pohjalle. Valmentava työote antaa tilaa toisen ihmisen tunteille, kokemuksille ja ajatuksille. Ammattilainen asettuu siinä tietoisesti kuuntelevaan ja kysyvään positioon antaen rauhallisesti toiselle ihmiselle aikaa reflektoida puheessa olevia teemoja. Valmentava työote perustuu avoimiin, tarkentaviin ja tavoitteita tarkentaviin kysymyksiin. Siinä vahvistetaan ja kirkastetaan arvostavalla tavalla toisen ihmisen sisäistä motivaatiota sekä sitä suuntaa, joka vie häntä kohti hyvää elämää. Valmentava työote ei jää sanatasolle, vaan oleellinen osa työskentelyä on konkreettisten suunnitelmien ja aikataulujen tekeminen. Näin tunnistetaan ne asiat, joita asiakas voi itse edistää ja mihin hän tarvitsee konkreettista tukea.
Valmentavaa työotetta tehdään ”kevyen energian” idealla. Jos tunnistat, että alat vuorovaikutuksessa turhautuneesti puskea toista ihmistä jotain suuntaa kohti, on juuri oikea aika nojata taaksepäin ja antaa tilaa. Toki on tilanteita, joissa lapsi tai nuori tarvitsee myös vahvaa tukea ja ohjausta oman elämänsä valinnoissa, mutta hänen sisäistä motivaatiotaan voimme vahvistaa näiden keinojen avulla. Kun ihminen huomaa, että tietyt valinnat vievät kohti hyvinvointia ja parempaa huomista, tulee siitä vahvistuva sisäinen malli elämän jatkonkin kannalta.
Henkilöstövalmentaja Nuortenkoti Pepin ammattilaisten tukena
Meillä työskentelee Nuortenkoti Pepissä vahva ammattilaisten joukko, joiden kanssa on käyty paljon keskusteluja valmentavan työotteen eduista. Työyhteisössämme on käytössä henkilöstövalmentaja (allekirjoittanut), joka on työntekijöiden tukena arjen tilanteissa.
Henkilökohtaisen valmennuksen tarkoitus on auttaa työntekijöitämme kehittymään ammatillisesti ja vahvistaa työssäjaksamista ja työhyvinvointia. Valmennuksen tavoitteena on tarjota konkreettisia työkaluja haastaviin tilanteisiin, lisätä itseohjautuvuutta ja tukea työntekijöitä heidän vahvuuksiensa hyödyntämisessä. Valmennuksella halutaan lisätä työntekijöiden osaamista valmentavasta työtavasta ja sen hyödyntämisestä asiakkaidemme kanssa.
Nuortenkoti Pepissä uskomme että hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö on avain laadukkaaseen ja vaikuttavaan sijaishuollon työhön.
Toimin Nuortenkoti Pepin henkilöstövalmentajana yksilöiden, omaohjaajaparien ja koko tiimin tukena. Ratkaisukeskeisellä valmentavalla työotteella tietenkin! ;)

Kirjoittaja:
Anne-Mari Kuusimäki
Seela Sijaishuolto Oy:n henkiköstövalmentaja, KT, kouluttaja, ratkaisukeskeinen nepsy-valmentaja, yksilö- ja yhteisövalmentaja, kognitiivisen käyttäytymisterapian opiskelija
Comentarios